Menu

Mosschelpje (Chromocyphella muscicola)

  • Mosschelpje
  • Mosschelpje
(c) Gosse Haga

In 2010 verscheen een natuurbericht over het mosschelpje. In het natuurbericht werd betoogd, dat het mosschelpje weliswaar als zeer zeldzaam te boek staat, maar dat deze soort in werkelijkheid redelijk algemeen in Nederland moet voorkomen.

Het mosschelpje parasiteert op mos dat op bomen groeit; het onopvallende schelpje verraadt zijn aanwezigheid door kale plekken in het mos achter te laten,als het ware een soort heksenkring op een mosrijke beuk.

Ondanks het natuurbericht was er in 2010 en 2011 geen melding van het mosschelpje in Friesland. Het was dan ook een klein succesje, dat tijdens een excursie van de Paddenstoelen Werkgroep Friesland in 2012 de eerste waarneming van het mosschelpje in Friesland werd gedaan. Het mosschelpje werd op een beuk aangetroffen in Lauswolt bij Olterterp.

Dankzij deze vondst is waarschijnlijk het zoekbeeld voor deze soort gevormd, want sindsdien behoort het mosschelpje qua aantal meldingen tot de matig algemene soorten in Friesland.

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Mosschelpje per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Mosschelpje


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Chromocyphella muscicola
Nederlandse naam: Mosschelpje
Friese naam: Moasskulpke
In Friesland: 121 meldingen in 61 kilometerhokken
Eerste melding: 13-10-2012, 202-563, Olterterp, Lauswolt
Laatste melding: 16-12-2021, 179-552, Joure, Put van Nederhorst