Menu

Melige mestinktzwam (Coprinopsis cothurnata)

  • Melige mestinktzwam
  • Melige mestinktzwam
(c) Bregtje Miedema

Soms lijkt het een ongeschreven regel, dat hoe kleiner de paddenstoel hoe spectaculairder de sporen. Ook de melige mestzwam lijkt zijn kleine maat te willen compenseren met opvallende sporen die in zijaanzicht min of meer zeshoekig zijn. De hoekige sporen onderscheiden hem van de witte inktzwam (Coprinopsis niveus).

De melige inktzwam groeit op mestbevattend stro, en zal dan ook het meest in paardenstallen of kinderboerderijen worden aangetroffen. Maar ook in door runderen of paarderen begraasde natuurgebieden kan de melige inktzwam voorkomen.

In Drenthe waar kleine witte mestinktzwammen systematisch microscopisch zijn gecontroleerd, komt deze inktzwam veel voor. In Friesland is er nog slechts 1 melding. Dit zou ermee te maken kunnen hebben, dat kleine witte inktzwammen op mest te snel als witte mestinktzwam worden benoemd, zonder deze verder te controleren op de vorm en de grootte van de sporen.

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Melige mestinktzwam per decade (periode van tien dagen) vanaf 2016.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Melige mestinktzwam


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Coprinopsis cothurnata
Nederlandse naam: Melige mestinktzwam
Friese naam: Moaliche donginketswam
In Friesland: 1 melding in 1 kilometerhok
Eerste melding: 27-06-2016, 202-592, Westerburen
Laatste melding: 27-06-2016, 202-592, Westerburen