Menu

Loodkleurig netplaatje (Dictydiaethalium plumbeum)

  • Loodkleurig netplaatje
  • Loodkleurig netplaatje
  • Loodkleurig netplaatje
(c) Frans Ozinga (1-2) & Sjoerd Greydanus (3)

De Twigen bij Joure is een natuurgebied met een grote variatie aan biotopen. Het gebied wordt al zeer lange tijd door Frans Ozinga op paddenstoelen onderzocht. In november 2014 ontdekte hij op een wilgentakje een oranje slijmzwam, met daarbij al oudere gefixeerde vormen met een loodgrijze kleur.

Determineren hoeft niet altijd lastig te zijn. Dankzij Google is soms mogelijk een hint te vinden, zelfs als je een algemene term als "oranje slijmzwam" als zoekterm gebruikt. Het leverde de naam loodkleurig netplaatje op.

Het loodkleurig netplaatje kenmerkt zich door een week oranje tot roze-achtig plasmodium dat langzaam overgaat naar het gefixeerde, loodgrijze aethalium. Vaak ligt het loodgrijze netplaatje in een wit bedje, de zogenaamde hypothallus, dat door de slijmzwam wordt geproduceerd als beginstadium van de fructificatie.

Vroeger werd naast het loodkleurig netplaatjes nog het roestkleurig netplaatje (Dictydiaethalium ferrugineum) onderscheiden. Het voornaamste verschil tussen beide soorten was een (miniem) verschil in sporenmaten. Recentelijk zijn de soorten samengevoegd, en wordt het roestkleurig netplaatje niet meer als soort onderscheiden.

(c) Frans Ozinga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Loodkleurig netplaatje per decade (periode van tien dagen) .
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Loodkleurig netplaatje


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Dictydiaethalium plumbeum
Nederlandse naam: Loodkleurig netplaatje
Friese naam: -
In Friesland: 30 meldingen in 26 kilometerhokken
Eerste melding: 25-10-1984, 217-549, Drents-Friese Wold
Laatste melding: 18-12-2021, 183-582, Leeuwarden, Leeuwarder bos