Menu

Grote voorjaarsbekerzwam (Discina ancilis)

  • Grote voorjaarsbekerzwam
  • Grote voorjaarsbekerzwam
(c) Gosse Haga

De grote voorjaarsbekerzwam is in Nederland een zeer zeldzame paddenstoel die het zwaartepunt van de verspreiding in de Flevopolders heeft. Zoals de naam al aangeeft, verschijnt deze bekerzwam in het voorjaar, van april tot juni. De grote voorjaarsbekerzwam is gebonden aan naaldbos: hij groeit op rottend, vaak ondergronds, naaldhout.

Het Nationaalpark Drents-Friese Wold bestaat nog steeds voor een groot deel uit percelen naaldbos. Om in deze uitgebreide arealen de eerste vondst van Friesland te doen, mag gerust een voltreffer genoemd worden. Ook in het Drentse gedeelte van het Wold is deze soort aangetroffen, dus kennelijk heeft de grote voorjaarsbekerzwam hier zijn plekje gevonden. Hoe lang deze plek echter zal bestaan, is niet duidelijk: helaas is het beleid erop gericht om het grootste deel van het naaldbos te kappen en te vervangen door zogenaamd inheems loofbos.

De grote voorjaarsbekerzwam onderscheidt zich op zicht van de overige bekerzwammen door de gevouwen plooien in het vruchtlichaam. De bekerzwam kan tot 15 centimeter groot worden. De voorjaarsbekerzwam heeft een enkel centimeters grote steel, maar deze is verborgen onder de grond.

(c) Gosse Haga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Grote voorjaarsbekerzwam per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Grote voorjaarsbekerzwam


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Discina ancilis
Nederlandse naam: Grote voorjaarsbekerzwam
Friese naam: Grutte maitiidk├╗mswam
In Friesland: 6 meldingen in 3 kilometerhokken
Eerste melding: 03-04-2011, 218-549, Drents-Friese Wold
Laatste melding: 04-04-2021, 218-549, Drents-Friese Wold