Menu

Kalkwaskorstje (Exidiopsis calcea)

  • Kalkwaskorstje
  • Kalkwaskorstje
(c) Sjoerd Greydanus (1) & Bregtje Miedema (2)

Men is niet snel geneigd op het kalkwaskorstje mee naar huis te nemen. De eerste indruk is, dat het om een korstzwam in een ver uitgedroogd stadium gaat, niet alleen omdat het slechts een onooglijk dun wit laagje is, maar ook omdat dit dunne laagje door de droogte gebarsten is. Kortom, in zoiets verwacht men geen rijpe sporen meer te vinden, een noodzakelijke voorwaarde om zo'n zwam op naam te kunnen brengen.

Des te groter is de verrassing, als het toch microscopisch bekeken wordt: het blijkt niet om een korstzwam te gaan, maar om een zogenaamde heterobasidiomyceet, voor het gemak gezegd, een soort trilzwam. Dan blijkt verdere determinatie niet moeilijk: van de waskorstjes vertoont alleen het kalkwaskorstje barsten bij opdrogen.

Het kalkwaskorstje is in Nederland een zeldzame paddenstoel. Volgens de literatuur komt het kalkwaskorstje voornamelijk op naaldhout voor. Ook de eerste vondst in Friesland in 2003 is van naaldhout gemeld, namelijk van grove den. In Nederland blijkt deze zwam ook vooral op wilg voor te komen. De tweede vondst in het Leeuwarder Bos betreft een dun wilgentakje. Het schijnt, dat het kalkwaskorstje dan vooral op levende takken voor te komen, dus het wordt pas gevonden als de takken op de grond vallen.

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Kalkwaskorstje per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Kalkwaskorstje


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Exidiopsis calcea
Nederlandse naam: Kalkwaskorstje
Friese naam: -
In Friesland: 17 meldingen in 8 kilometerhokken
Eerste melding: 17-12-2003, 196-551, Katlijk, Katlijker heide
Laatste melding: 27-11-2020, 208-594, Lauwersmeer, Diepsterbos