Menu

Roodgerande houtzwam (Fomitopsis pinicola)

  • Roodgerande houtzwam
  • Roodgerande houtzwam
  • Roodgerande houtzwam
  • Roodgerande houtzwam
  • Roodgerande houtzwam
(c) Sjoerd Greydanus

De rode rand waarnaar de Nederlandse naam refereert, is pas in een ouder stadium van deze meerjarige houtzwam zichtbaarder en duidelijker. Zolang deze houtzwam nog sterk in de groei is, heeft hij een opvallende, vaak relatief dikke, witte rand. In dit groeistadium kan de roodgerande houtzwam vaak druppels uitscheiden. In combinatie met de roodachtige, glinsterende laklaag is deze paddenstoel dan erg fotogeniek.

De roodgerande houtzwam is een afbreker van naaldhout. De verspreiding in Friesland concentreert zich dan ook in het naaldbos in het zuidoosten van de provincie. Wel is deze houtzwam opvallend afwezig op de Waddeneilanden, hoewel daar veel naaldbos voorkomt.

Ondanks de recentelijke kap van naaldbossen en het vele dode naaldhout lijkt er geen sterke toename van deze houtzwam te zijn. Het jaarlijks aantal meldingen schommelt vanaf 2000 tussen de vier en de acht meldingen. Omdat de roodgerande houtzwam meerjarig is, is het mogelijk, dat het in veel gevallen (over de jaren heen) om dezelfde vindplekken en exemplaren gaat.

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Roodgerande houtzwam per decade (periode van tien dagen) .
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Roodgerande houtzwam


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Fomitopsis pinicola
Nederlandse naam: Roodgerande houtzwam
Friese naam: Readrânehoutswam
In Friesland: 119 meldingen in 79 kilometerhokken
Eerste melding: 22-09-1968, 190-553, Heerenveen
Laatste melding: 09-04-2022, 217-551, Appelscha, Drents-Friese Wold