Menu

Cedergrondbekerzwam (Geopora sumneriana)

  • Cedergrondbekerzwam
  • Cedergrondbekerzwam
  • Cedergrondbekerzwam
  • Cedergrondbekerzwam
  • Cedergrondbekerzwam
(c) Gosse Haga (1-3) & Kenny de Boer (4-5)

Op verschillende plaatsen in ons land zijn cederbomen aangeplant, ook in de provincie Friesland. Het betreft met name de libanonceder en de atlasceder. Ceders zijn statige naaldbomen en geliefd vanwege de korte naalden en de vorm van de bomen. De meeste exemplaren staan in particuliere tuinen. En dat kan de reden zijn dat een begeleider van deze ceders, de cedergrondbekerzwam, in onze provincie tot 2021 nog niet was opgemerkt.

Maar op 29 maart van 2021 is dit veranderd. Ecologisch hovenier Kenny de Boer (Warns) ontdekte in een tuin in Lemmer meer dan twintig exemplaren van deze paddenstoel in de nabijheid van een libanonceder.

Cedergrondbekerzwammen ontwikkelen zich net als het zandputje (Geopora arenicola) vlak onder het grondoppervlak, waarna ze zich al gauw bovengronds openen. De binnenkant van de vijf tot tien centimeter brede cedergrondbekerzwam is bleekwit tot geelbruin. De beker opent zich min of meer stervormig. De buitenkant is bruin ruig behaard en vaak met aarde bedekt.

De cedergrondbekerzwam is een symbiont en vertoont zich in het vroege voorjaar.

Zie ook:

(c) Gosse Haga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Cedergrondbekerzwam per decade (periode van tien dagen) N.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Cedergrondbekerzwam


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Geopora sumneriana
Nederlandse naam: Cedergrondbekerzwam
Friese naam: Sedergr├╗nk├╗mswam
In Friesland: 1 melding in 1 kilometerhok
Eerste melding: 29-03-2021, Lemmer, tuin
Laatste melding: 29-03-2021, Lemmer, tuin