Menu

Gelobde pruikzwam (Hericium cirrhatum)

  • Gelobde pruikzwam
  • Gelobde pruikzwam
(c) Sjoerd Greydanus

De gelobde pruikzwam is een spectaculaire en zeer fotogenieke paddenstoel. Lange, witte stekels hangen als ijspegels onderaan een witte, later enigszins geel verkleurende hoed, die met korte stekeltjes bedekt is. De gelobde pruikzwam is een zeldzame verschijning in Friesland. Hij is slechts op drie plaatsen bekend (geweest), namelijk Bakkeveen (De Slotplaats, als sinds 2000), Olterterp (Lauswolt, 2004) en Wijnjewoude (Het Oude Bos, 2012).

De gelobde pruikzwam is een wondparasiet op levende stammen, en kan daarna ook als houtsaprofyt op gekapte, afgestorven stammen verder groeien. Hij komt voornamelijk op beuk voor. Omdat zieke, verouderde beuken tegenwoordig preventief worden gekapt, krijgt de gelobde pruikzwam geen kans meer en lijkt het een soort te zijn die op den duur in Nederland zal uitsterven. Ook het weghalen van de stammen van gekapte beuken, versnelt het uitsterven van deze soort.

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Gelobde pruikzwam per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Gelobde pruikzwam


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Hericium cirrhatum
Nederlandse naam: Gelobde pruikzwam
Friese naam: Lobbe prûkswam
In Friesland: 7 meldingen in 3 kilometerhokken
Eerste melding: 03-09-2000, 212-566, Bakkeveen, De Slotplaats
Laatste melding: 20-10-2016, 212-566, Bakkeveen, De Slotplaats