Menu

Berkenweerschijnzwam (Inonotus obliquus)

  • Berkenweerschijnzwam
  • Berkenweerschijnzwam
  • Berkenweerschijnzwam
(c) Marten Hunneman (1,2) & Sjoerd Greydanus (3)

Niet altijd is even snel duidelijk, of je met een paddenstoel te maken hebt. In 2012 vonden Marten en Immie Hunneman een vreemde verschijning op een berkenboom in Donkerbroek (Ontwijk). Ze maakten hiervan een foto, maar konden deze zwarte korst niet thuisbrengen. Het leek alsof iemand met een gasbrander een zwarte plek op de berkenbast had gemaakt. Het zou een gezwel kunnen zijn, maar of die dan ook veroorzaakt zou worden door een schimmel (?). Surfend op internet kwamen ze op de site van de mycologe/fotografe Marjon van der Vegte eenzelfde soort foto tegen. Het bleek de berkenweerschijnzwam te zijn.

In 2013 zijn ze naar dezelfde plek teruggegekeerd, waar de berkenweerschijnzwam nog steeds aanwezig was, afgezien dat hij forser was geworden. In 2016, tijdens een excursie van de werkgroep, werd de zwam nog steeds op dezelfde plek gevonden.

De berkenweerschijnzwam is een soort met twee stadia, een geslachtelijke vorm (teleomorf) en de ongeslachtelijke (anamorf). De berkenweerschijnzwam is matig algemeen in Friesland, en wordt vooral aangetroffen in de bosgebieden in Zuidwest-Friesland.

(c) Marten en Immie Hunneman


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Berkenweerschijnzwam per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Inonotus obliquus
Nederlandse naam: Berkenweerschijnzwam
Friese naam: Bjirkewjerglânsswam
In Friesland: 24 meldingen in 18 kilometerhokken
Eerste melding: 10-11-1990, 207-611, Schiermonnikoog
Laatste melding: 07-11-2016, 211-557, Schiermonnikoog