Menu

Bepoederde rupsendoder (Isaria farinosa)

  • Bepoederde rupsendoder
  • Bepoederde rupsendoder
  • Bepoederde rupsendoder
  • Bepoederde rupsendoder
(c) Frans Ozinga (1-3) & Sjoerd Greydanus (4)

Op 13 januari 2022 inventariseerden Jan van der Heide, Tsjepke van der Honing en ik enkele SBB-bosjes bij Bornego/Luinjebert. Jan vond een pakketje van anderhalve bij twee en een halve centimeter, waar verschillende witte staafjes uitstaken. Het bleken de conidiëndragers van de bepoederde rupsendoder te zijn (foto 1-3).

En dan ben je natuurlijk nieuwsgierig naar de inhoud van dat pakketje. Nadat het doormidden gesneden was, werden de vragen niet gemakkelijk beantwoord. Hoogstwaarschijnlijk had een grote geïnfecteerde rups zich ingesponnen in een cocon en was de inhoud door de schimmel opgegeten, maar er zaten ook nog twee kleine larfjes in.

Entomoloog Wiebe Poppe vermoedt, dat de rups (vlak) voor de verpopping ook nog door een sluipwesp is lastig gevallen, die een paar eitjes op of in de rups heeft gelegd. Twee kleine rupsjes deden zich tegoed aan de inhoud van de cocon. Door al die acties van buitenaf, de infectie door de schimmel, de eitjes leggende sluipwesp en uiteindelijk mijn snijactie, komt er geen vlinder en komen er geen jonge sluipwespjes dit jaar.

Zo zou het kunnen zijn. Ik stel het erg op prijs als lezers met een andere kijk op de zaak mij zouden willen informeren (reageren via menu Contact).

(c) Frans Ozinga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Bepoederde rupsendoder per decade (periode van tien dagen) .
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Bepoederde rupsendoder


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Isaria farinosa
Nederlandse naam: Bepoederde rupsendoder
Friese naam: Bepoeiere rûpemoardner
In Friesland: 340-tal meldingen in 160-tal kilometerhokken
Eerste melding: 28-03-1984, omgeving Leeuwarden
Laatste melding: jaarlijks 10-tal keer gemeld