Menu

Wit wolschijfje (Lachnella villosa)

Wit wolschijfje
(c) Frans Ozinga

Wolschijfjes zijn verrassende paddenstoelen. Op zicht lijken ze kleine ascomyceten te zijn, maar onder de microsoop is al snel duidelijk, dat ze bij de basiodiomyceten horen, in de volksmond de plaatjeszwammen en boleten.

Het wit wolschijfje onderscheidt zich van zijn tweelingbroertje het dofpaars wolschijfje (Lachnella alboviolascens) in de gemiddelde breedte van de sporen. Deze is voor het wit wolschijfje kleiner dan 8,5 ┬Ám. Verder heeft het wit wolschijfje in tegenstelling tot het dofpaars wolschijfje cystiden. Hoewel de Nederlandse naam suggereert dat dit wolschijfje wit is, varieert in de praktijk de kleur van de binnenzijde van het kommetje van wit tot vrij donkergrijs.

Het wit wolschijfje komt op afgestorven delen van planten voor, zoals bijvoorbeeld op de teunisbloem, en kan dus ook in tuinen gevonden worden. Van de late herfst tot vroeg in het voorjaar is de gunstigste periode om deze soort te vinden.

(c) Frans Ozinga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Wit wolschijfje per decade (periode van tien dagen) van 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Wit wolschijfje


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Lachnella villosa
Nederlandse naam: Wit wolschijfje
Friese naam: Wyt wolskiifke
In Friesland: 6 meldingen in 6 kilometerhokken
Eerste melding: 09-11-1985, 205-611, Schiermonnikoog
Laatste melding: 14-05-2021, 183-582, Leeuwarden, Leeuwarder bos