Menu

Spitsschubbige parasolzwam (Lepiota aspera)

  • Spitsschubbige parasolzwam
  • Spitsschubbige parasolzwam
(c) Frans Ozinga

In Sint Nicolaasga is het Wilhelminabos een mooi bos om een wandeling in te maken. It Fryske Gea onderhoudt het en het is trots op het voorkomen van de das. Op paddenstoelengebied is er ook het een en ander te vinden en ik kom er regelmatig. Op weg naar het bos kom je langs de villa in de parkachtige tuin waar ik eerlijk gezegd tot dit jaar niet eerder was geweest. Die achterstand moet zekere worden ingehaald, want het is een interessant terrein, waar volgens de huidige eigenaar in het verleden op het gebied van planten, vogels en paddenstoelen grondig is geïnventariseerd. Wat met de resultaten daarvan is gedaan, is niet duidelijk.

Een niet veel voorkomende verschijning in Friesland is de spitsschubbige parasolzwam. Niet al te moeilijk op naam te brengen, omdat de andere schubbige parasolzwammen geen ring hebben en de soort bovendien relatief grote sporen (>7 m┬Á) heeft. Overigens kan de hoedkleur erg variabel zijn. De spitsschubbige parasolzwam houdt van een rijke voedingsbodem in loof- en naaldbossen, parken en tuinen.

(c) Frans Ozinga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Spitsschubbige parasolzwam per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Spitsschubbige parasolzwam


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Lepiota aspera
Nederlandse naam: Spitsschubbige parasolzwam
Friese naam: Spitsskobbige parasolswam
In Friesland: 24 meldingen in 17 kilometerhokken
Eerste melding: 14-09-1954, 201-563, Beetsterzwaag
Laatste melding: 30-10-2020, 190-551, Heerenveen, Kattebos