Menu

Grijze spleetlip (Lophodermium pini-excelsae)

Grijze spleetlip
(c) Frans Ozinga

In de laatste week van januari 2020 maakten we een inventarisatierondje in een aantal naaldhoutpercelen van de Vegelinbosschen bij Sint Nicolaasga. In het verzamelbakje werd een vakje vrijgemaakt voor een handjevol dennennaalden van de grove den, waarop waarschijnlijk wel de dennennaaldspleetlip zou zitten.

Thuis zocht ik via de verspreidingsatlas naar literatuur die me wat meer over deze soort zou kunnen vertellen. Inderdaad vond ik daar de vermelding van een handige sleutel voor Lophodermium-soorten op dennennaalden (Siepe, K. (1991) Lophodermium-Arten auf Kiefernnadeln. Mitteilungsblatt der Arbeitsgemeinschaft Pilzkunde Niederrhein 9: 11-15).

Nadat ik het microscopiewerk had gedaan, kwam ik uit bij de grijze spleetlip, een kleinere soort dan de dennennaaldspleetlip. De grijze spleetlip heeft kortere sporen en kleinere asci, en komt vooral op 5-naaldige dennensoorten voor, maar ook wel op naalden van de grove den. Een eerste vondst in Friesland.

Zie ook:

(c) Frans Ozinga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Grijze spleetlip per decade (periode van tien dagen) .
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Grijze spleetlip


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Lophodermium pini-excelsae
Nederlandse naam: Grijze spleetlip
Friese naam: Grize splytlippe
In Friesland: 4 meldingen in 2 kilometerhokken
Eerste melding: 23-01-2020, 179-549, Sint Nicolaasga, Vegelinbossen
Laatste melding: 09-03-2021, 179-549, Sint Nicolaasga, Vegelinbossen