Menu

Buxusrotondezwammetje (Microthyrium macrosporum)

  • Buxusrotondezwammetje
  • Buxusrotondezwammetje
  • Buxusrotondezwammetje
(c) Frans Ozinga

Geïnspireerd door het uitpluizen van paddenstoelen op hulstbladeren, deed ik ook een greep onder de buxushaag bij mij in de tuin. Daar zou het buxusrotondezwammetje zich best eens schuil kunnen houden. De kleine zwarte vruchtlichaampjes op de oude buxusblaadjes waren hoopgevend.

Maar hoe kreeg ik dat spul van 0.1-0.2 mm een beetje fatsoenlijk onder microscoop. Eigenlijk viel dat reuze mee, want de schijfjes lieten zich gemakkelijk met een puntig pincet van de blaadjes schuiven; ze liggen dus op en niet in het blad. De rotonde was gauw gevonden, en met de korte, 4-sporige asci en de enkelvoudig gesepteerde sporen waarvan alleen de grootste cel oliedruppels bevat, was deze puzzel sneller opgelost dan gedacht. De maten van de sporen waren: 13.0–17.6 x 3.7-4.9 µm, conform de maat die in de literatuur wordt gegeven.

Het buxusrotondezwammetje is in Nederland in het algemeen en in Friesland in het bijzonder nog weinig gemeld. Als deze soort bekender wordt, zal ongetwijfeld het aantal meldingen snel toenemen.

(c) Frans Ozinga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Buxusrotondezwammetje per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Buxusrotondezwammetje


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Microthyrium macrosporum
Nederlandse naam: Buxusrotondezwammetje
Friese naam: Buxusrotondeswamke
In Friesland: 3 meldingen in 3 kilometerhokken
Eerste melding: 01-04-2018, 171-606, Ameland, Hollum
Laatste melding: 18-06-2019, 182-554, Joure