Menu

Grijze korstkogelzwam (Nemania serpens)

  • Grijze korstkogelzwam
  • Grijze korstkogelzwam
(c) Sjoerd Greydanus

Hoewel de grijze korstkogelzwam als matig algemeen te boek staat, is het aantal meldingen in Friesland nog zeer beperkt. Reden hiervoor kan zijn, dat de grijze korstkogelzwam een vrij onopvallende soort is. De zwam vormt een zwarte korst over reeds ontschorst hout en kan zich enkele decimeters uitbreiden.

In het voorjaar van 2016 werd deze soort dan ook bij toeval door Ineke Greydanus ontdekt. Aangezien er weinig soorten te vinden waren, werd alles wat enigszins in de richting van een paddesntoel zou kunnen wijzen, opgepakt. Met de loep was vervolgens duidelijk te zien, dat de zwarte korst was opgebouwd uit bultjes met een papil en een verzonken opening. Het vermoeden was dan ook, dat het hier op een soort kogelzwam zou gaan.

Het geslacht Nemania onderscheidt zich, doordat het geen pigmenten bevat die met KOH geëxtraheerd kunnen worden. Om vervolgens tot een naam te komen is microscopisch onderzoek nodig.

Van de vier meldingen uit Friesland zijn er drie uit het voorjaar (februari t/m april) en één uit het najaar. Reden hiervoor kan zijn, dat in het voorjaar meer op deze soorten gelet wordt gezien het ontbreken van de plaatjeszwammen.

(c) Sjoerd GreydanusID-kaart
Wetenschappelijke naam: Nemania serpens
Nederlandse naam: Grijze korstkogelzwam
Friese naam: Grize koarstkûgelswam
In Friesland: 5 meldingen in 5 kilometerhokken
Eerste melding: 09-04-1980, 195-551 , Oranjewoud, landgoed Oranjewoud
Laatste melding: 13-03-2016, 210-565 , Wijnjewoude, Het Oude Bos