Menu

Berijpte schorszwam (Peniophora lycii)

  • Berijpte schorszwam
  • Berijpte schorszwam
  • Berijpte schorszwam
(c) Sjoerd Greydanus

De berijpte schorszwam vormt een dun resipunaat korstje op dood hout, voornamelijk takken. Het uiterlijk is erg variabel, de kleur kan variƫren van een grijzig-wit tot aan een rozig-violet, met alle mogelijke tinten daartussen in. Afhankelijk van droogte en ouderdom kan de korstzwam weinig of veel barstjes vertonen. Omdat verwarring met andere Peniophora-soorten mogelijk is, kan de berijpte schorszwam het beste microscopisch gecontroleerd worden: hij is dan gemakkelijk te onderscheiden vanwege relatief brede sporen en de aanwezigheid van drie type cystiden, waarvan vooral de vingervormige dendrohyphidia en bolvormige lamprocystiden erg opvallend zijn.

De berijpte schorszwam komt vooral op loofhout voor, zonder verder een specifieke voorkeur. De verspreiding in Friesland lijkt beperkt te zijn tot de waarnemers. In Groningen en Drenthe is de berijpte schorszwam zeer algemeen en komt hij door de gehele provincie voor, maar in Friesland is de soort beperkt tot de plaatsen waar korstzwam-specialisten de waarnemingen doorgeven. Kortom, de verspreiding is vermoedelijk sterk ondervertegenwoordigd.

De berijpte schorszwam is in het Leeuwarder bos met de witte vlierschorszwam (Hyphodontia sambuci) de meest voorkomende schorszwam. Hij komt door het gehele bos talrijk voor, het gehele jaar door. Alleen in droogteperiodes verdwijnt deze schorszwam uit beeld.

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Berijpte schorszwam per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Berijpte schorszwam


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Peniophora lycii
Nederlandse naam: Berijpte schorszwam
Friese naam: Beripe koarstswam
In Friesland: 158 meldingen in 75 kilometerhokken
Eerste melding: 14-10-1981, 216-566, Bakkeveen, Mandefjild
Laatste melding: 11-06-2022, 212-555, Makkinga, Laagduursmeertje