Menu

Violette brandplekbekerzwam (Peziza subviolacea)

  • Violette brandplekbekerzwam
  • Violette brandplekbekerzwam
  • Violette brandplekbekerzwam
(c) Gosse Haga

Als de herfst de plaats van de zomer heeft ingenomen, is er waarschijnlijk weinig animo meer zijn om gezellig rond een kampvuurtje te gaan zitten. Toch kan een bezoekje aan de plaatsen waar dat in de zomer plaats vond, de moeite waard zijn.

Gosse Haga trof op Schiermonnikoog een restant van een kampvuur aan. En op het (half)verbrande hout vond hij een paddenstoel die het vooral van dergelijke brandplekken moet hebben: de violette brandplekbekerzwam. De vruchtlichamen zijn schotelvormig met een gelobde buitenrand. De zwam heeft een diameter van maximaal 4 cm.

Onderzoek heeft uitgewezen dat er bij brandplekpaddenstoelen duidelijk sprake is van successie. De violette brandplekbekerzwam verschijnt circa 10-15 weken na de brand. Enkele soorten brandplekpaddenstoelen verschijnen eerder, maar diverse andere soorten verschijnen pas in een later stadium.

(c) Gosse Haga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Violette brandplekbekerzwam per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Violette brandplekbekerzwam


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Peziza subviolacea
Nederlandse naam: Violette brandplekbekerzwam
Friese naam: Felette brânplakkûmswam
In Friesland: 5 meldingen in 5 kilometerhokken
Eerste melding: 24-03-1981, omgeving Beetsterzwaag
Laatste melding: 04-10-2017, 206-611, Schiermonnikoog