Menu

Groezelig huidje (Phanerochaete sordida)

  • Groezelig huidje
  • Groezelig huidje
  • Groezelig huidje
  • Groezelig huidje
(c) Bregtje Miedema (1) & Sjoerd Greydanus (2-4)

Als wittig, iets pluizig korstje op hout behoort het groezelig huidje niet tot de meest opvallende paddenstoelen. Het kan dan een voordeel zijn om veel hout en houtblokken rondom het huis te hebben, zodat het hout regelmatig op het verschijnen van onopvallende korstzwammen gecontroleerd kan worden.

Tijdens één van de microscopiebijeenkomsten werd het blok hout door Bregtje Miedema meegenomen. Onder de microscoop waren al snel de grote, opvallende cystiden met kristallen op de top te zien. Toch bleek de determinatie van de korstzwam niet eenvoudig te zijn, omdat een andere soort, het ruig huidje, er veel op lijkt.

Het groezelig huidje onderscheidt zich door een fluwelig, maar niet harig oppervlak. De cystiden zijn veelvormig, niet allemaal even sterk geïncrusteerd (met kristallen) en hebben een relatief dunne wand (1 μm). De kleur wordt beschreven als wittig tot oker.

In Nederland is het groezelig huidje een redelijk algemene soort. De zeldzaamheid in Friesland heeft vooral ermee te maken, dat het onderzoek aan korstzwammen eigenlijk nog in de kinderschoenen staat en er nog relatief weinig aandacht aan wordt besteed.

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Groezelig huidje per decade (periode van tien dagen) .
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Groezelig huidje


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Phanerochaete sordida
Nederlandse naam: Groezelig huidje
Friese naam: Snûsterich feltsje
In Friesland: 12 meldingen in 8 kilometerhokken
Eerste melding: 19-03-2016, 202-591, Westergeest
Laatste melding: 26-09-2020, 182-581, Leeuwarden, Leeuwarder bos