Menu

Naaldhouthertenzwam (Pluteus pouzarianus)

  • Naaldhouthertenzwam
  • Naaldhouthertenzwam
(c) Sjoerd Greydanus

Met een handjevol meldingen is de naaldhouthertenzwam een zeldzaamheid in Friesland, hoewel er voldoende sterk vergane naaldhoutstronken in de Friese bossen aanwezig zijn.

De naaldhouthertenzwam kan verward worden met de gewone hertenzwam (Pluteus cervinus), maar heeft toch enkele duidelijke onderscheidende kenmerken. Zo ontbreekt bij de naaldhouthertenzwam de geur van aardappelen, groeit deze op sterk vergane stronken van naaldbomen en bevat de hoed meestal grijze tinten. Het duidelijkste onderscheid is de aanwezigheid van gespen aan de hyfen in de hoedhuid; deze ontbreken bij de gewone hertenzwam.

In Nederland wordt de naaldhouthertezwam als een vrij algemene soort beschouwd. Ook in Drenthe komt de naaldhouthertenzwam veel voor. Het ligt dan toch in de verwachting, dat de naaldhoutzwam meer in de naaldbossen van Friesland moet voorkomen dan tot nu toe gemeld.

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Naaldhouthertenzwam per decade (periode van tien dagen) .
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Naaldhouthertenzwam


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Pluteus pouzarianus
Nederlandse naam: Naaldhouthertenzwam
Friese naam: Nuddelhoutharteswam
In Friesland: 3 meldingen in 3 kilometerhokken
Eerste melding: 14-10-2006, 179-549, Sint Nicolaasga, Vegelinbossen
Laatste melding: 05-05-2020, 202-563, Olterterp, Lauswolt