Menu

Vederdistelroest (Puccinia cnici)

  • Vederdistelroest
  • Vederdistelroest
  • Vederdistelroest
(c) Frans Ozinga

In de zomermaanden is het vaak te droog voor paddenstoelen. Daarom kun je in deze maanden vaak beter op zoek naar roesten. Gericht zoeken levert vaak meer op als je weet, waarnaar je moet zoeken. Daarom ging ik in juni 2020 naar Tryntsjewiel waar volop de speerdistel groeit, op zoek naar gele hoopjes onderop het blad van deze plant, en bruine hoopjes op beide bladkanten.

De vederdistelroest kenmerkt zich namelijk door een gelijktijdig aanwezig zijn van alle vier de soorten sporen op de waardplant. Je hebt wel de microscoop nodig om dat aan te tonen. Daarnaast is een ander microscopisch kenmerk van belang: de ronde, witgevulde urediniasporen vertonen drie of vier poren met een opvallende papil. Het lijkt of er een lensje over de pore heen ligt (foto 2). Verder zijn ook nog de tweecellige teliasporen te zien (foto 3).

Roestendeskundige Charlotte Swertz heeft de (micro)foto’s ook bekeken en vond voldoende aanleiding om de determinatie van de vederdistelroest goed te keuren. Het is de tweede bevestigde melding van Friesland. Deze roest was alleen nog gemeld in de Rotstergaasterwallen.

(c) Frans Ozinga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Vederdistelroest per decade (periode van tien dagen) .
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Vederdistelroest


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Puccinia cnici
Nederlandse naam: Vederdistelroest
Friese naam: -
In Friesland: 2 meldingen in 2 kilometerhokken
Eerste melding: 10-06-2015, 197-547, Rotstergaast, Rotstergaasterwallen
Laatste melding: 23-06-2020, 180-554, Joure, Tryntsjewiel