Menu

Melig dwergkorstje (Trechispora farinacea)

Melig dwergkorstje
(c) Frans Ozinga

Het melig dwergkorstje dankt zijn naam aan het feit, dat deze korstzwam een dunne witte laag over zeer verrot hout vormt, waardoor op afstand het hout met meel bestoven lijkt. Van dichtbij is met een loep te zien, dat het vruchtlichaam eigenlijk is opgebouwd uit zeer kleine, fijne witte stekeltjes.

Het grappige is, dat deze stekeligheid zich ook op de sporen voortzet; ook de sporen zijn bedekt met fijne, korte stekels. Door deze combinatie van kenmerken is het melig dwergkorstje een relatief eenvoudig te herkennen soort.

Het melig dwergkorstje lijkt weinig voorkeur te hebben voor een type hout; het komt vooral op hout van loofbomen voor, maar in Friesland is ook een melding van naaldhout. De enige voorkeur die dit dwergkorstje heeft, is dat het hout zich in een vergevorderd, zo niet het laatste stadium van afbraak moet bevinden.

Het melig dwergkorstje wordt als een zeer algemene soort beschouwd, die ook geen voorkeur voor een bepaald biotoop heeft. Bij gericht zoeken zou dan ook het aantal meldingen in Friesland veel groter moeten worden.

Zie ook:

(c) Frans Ozinga


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Melig dwergkorstje per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Melig dwergkorstje


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Trechispora farinacea
Nederlandse naam: Melig dwergkorstje
Friese naam: Moalich dwerchkoarstke
In Friesland: 50 meldingen in 37 kilometerhokken
Eerste melding: 14-09-1982, 215-549, Appelscha, Drents-Friese Wold
Laatste melding: 18-11-2020, 208-593, Lauwersmeer, Diepsterbos