Menu

Schorszwamtrilzwam (Tremella versicolor)

  • Schorszwamtrilzwam
  • Schorszwamtrilzwam
  • Schorszwamtrilzwam
(c) Bregtje Miedema (1-3) & Sjoerd Greydanus (2)

Alleen wie korstzwammem stelselmatig onderzoekt, zal bijna onzichtbare, op korstzwammen groeiende zwammetjes ontdekken. Dat was ook het geval met de eerste vondst van de schorszwamtrilzwam in Friesland. Tijdens een excursie in het Leeuwarder bos werd op de stengel van een braam een korstzwam gezien. Deze werd meegenomen om microscopisch te determineren. Pas onder de stereomicroscoop vielen de kleine, wasachtige schijfjes die over de korstzwam verspreid lagen, op. Ze groeiden op de berijpte schorszwam (Peniophora lycii).

De schorszwamtrilzwam is slechts enkele millimeters groot, en groeit vaak op soorten uit het geslacht Peniophora. Dit zwammetje wordt meestal in het asexuele stadium aangetroffen.

Volgens de literatuur komt deze soort vrij algemeen voor, maar wordt meestal over het hoofd gezien, omdat niet iedereen elke schorszwam nauwkeurig bekijkt.

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Schorszwamtrilzwam per decade (periode van tien dagen) .
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Schorszwamtrilzwam


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Tremella versicolor
Nederlandse naam: Schorszwamtrilzwam
Friese naam: Koarstswamtrilswam
In Friesland: 5 meldingen in 5 kilometerhokken
Eerste melding: 15-01-2022, 181-581, Leeuwarden, Leeuwarder bos
Laatste melding: 11-06-2022, 212-555, Makkinga, Laagduursmeertje