Menu

Gladharig franjekelkje (Trichopezizella nidulus)

Gladharig franjekelkje
(c) Sjoerd Greydanus

Het gladharig franjekelkje wordt in eerste instantie herkend aan het substraat. Op overjarige stengels van salomonszegel kunnen vooral in het voorjaar deze kleine bekervormige zwammetjes al met het blote oog gezien worden. Met een loupe worden de donkerbruine haren aan de rand van de bekerzwam pas goed zichtbaar. Hoewel in de literatuur vermeld wordt, dat het gladharig franjekelkje ook op overjarige stengels van andere kruidachtigen gevonden kan worden, is in Friesland alleen de salomonszegel als substraat gemeld. Dit kan er natuurlijk mee te maken hebben, dat alleen stengels van salomonszegel goed onderzocht worden, omdat bij voorbaat al bijna zeker is het aan te treffen.

De verspreiding van dit franjekelkje lijkt dus gebonden te zijn aan de verspreiding van de salomonszegel. De gewone salomonszegel is in Friesland een vrij algemene soort (zie verspreiding salomonszegel). De verspreiding van het het franjekelkje is beperkter, wat er vooral mee te maken heeft, dat niet alle gebieden met salomonszegel op dit franjekelkje onderzocht zijn.

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Gladharig franjekelkje per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980 tot en met 2016.
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Gladharig franjekelkje


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Trichopezizella nidulus
Nederlandse naam: Gladharig franjekelkje
Friese naam: Glêdhierrich franjetsjelkje
In Friesland: 120 meldingen in 60 kilometerhokken
Eerste melding: 19-05-1996, 211-564, Wijnjewoude duurswouderheide
Laatste melding: 20-01-2021, 194-551, Oranjewoud, Overtuin