Menu

Gewoon donsvoetje (Tubaria furfuracea)

  • Gewoon donsvoetje
  • Gewoon donsvoetje
  • Gewoon donsvoetje
  • Gewoon donsvoetje
  • Gewoon donsvoetje
  • Gewoon donsvoetje
  • Gewoon donsvoetje
(c) Sjoerd Greydanus

Het gewone donsvoetje is een zeer algemene paddenstoel die door heel Friesland verspreid voorkomt. Deze saprofyt kan op verschillende subtraten voorkomen, variërend van houtsnippers en (ondergronds) hout tot planten- en bladafval en dode grasstengels. Daarnaast kan deze plaatjeszwam bijna het gehele jaar door gevonden worden. Alleen in de zomer is het gewoon donsvoetje vaak afwezig.

Het gewone donsvoetje is, indien vers, in zijn geheel oranjebruinachtig gekleurd. Het hoedje kan al snel bleek opdrogen. Meestal is hij in het veld gemakkelijk te herkennen aan de relatief wijduiteenstaande lamellen. Vaak bevinden zich aan de hoedrand schaarse velumresten. Op de steel zijn deze als een erg vluchtige ringzone achtergebleven.

Vroeger werden er een drietal soorten donsvoetjes onderscheiden, waaronder het winterdonsvoetje (Tubaria hiemalis). Omdat de onderlinge verschillen zeer miniem zijn, lijkt er geen reden te zijn om dit onderscheid in soorten te maken. Het winterdonsvoetje is nu een variëteit van het gewone donvoetje (Tubaria furfuracea var. hiemalis). In praktijk wordt deze variëteit dan onderscheiden op het voorkomen in de winter, maar microscopisch is deze variëteit te herkennen aan de opgezwollen top van de cheilocystiden.

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Gewoon donsvoetje per decade (periode van tien dagen) .
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Gewoon donsvoetje


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Tubaria furfuracea
Nederlandse naam: Gewoon donsvoetje
Friese naam: Gewoan dûnsfuotsje
In Friesland: 950-tal meldingen in 510-tal kilometerhokken
Eerste melding: 01-09-1951, 181-607, Ameland
Laatste melding: jaarlijks 40-tal keer gemeld