Menu

Blozende fluweelboleet (Xerocomus declivitatum)

  • Blozende fluweelboleet
  • Blozende fluweelboleet
  • Blozende fluweelboleet
(c) Sjoerd Greydanus

De blozende fluweelboleet behoort tot de groep van de roodsteelfluweelboleten. Tot aan de eerste jaren van deze eeuw werden in deze groep slechts weinig soorten onderscheiden. Dankzij het werk van Machiel Noordeloos is deze groep gesplitst in enkele, vrij gemakkelijk van elkaar te onderscheiden soorten.

Al vrij snel na publicatie van deze inzichten werd de blozende fluweelboleet in Friesland vastgesteld. Deze soort komt algemeen verspreid in Friesland voor, zowel in lanen van bossen als in perken en plantsoenen met bijvoorbeeld eiken, populieren of berken. De soort lijkt dus weinig kieskeurig in zijn biotoop te zijn.

De blozende fluweelboleet is relatief gemakkelijk te herkennen aan een combinatie van kenmerken. De fluwelige hoed heeft een warme roodbruine kleur en krijgt bij ouderdom soms wat barstjes. De steel loopt enigszins taps toe en bij doorsnijden zijn meestal oranjerode puntjes te zien. Verder heeft deze soort geen blauwverkleuring bij druk, of hoogstens een klein beetje.

(c) Sjoerd Greydanus


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Blozende fluweelboleet per decade (periode van tien dagen) .
De eerste twee cijfers geven de maand aan. Het derde cijfer geeft de decade aan. 1: dag 1 - 10, 2: dag 11 - 20, 3: dag 21 tot einde van de maand.


Verspreidingskaart

Blozende fluweelboleet


ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Xerocomus declivitatum
Nederlandse naam: Blozende fluweelboleet
Friese naam: Roazich fluwielboltsje
In Friesland: 83 meldingen in 61 kilometerhokken
Eerste melding: 08-10-2006, 197-551, Oranjewoud
Laatste melding: 14-07-2021, 205-572, Drachtstercompagnie