Menu

Bijzondere slijmzwammen in 2020

Door hun geringe afmetingen zijn slijmzwammen vaak onzichtbaar. Toch zijn ze bijna het gehele jaar door te vinden, zolang het substraat vochtig genoeg is. Het determineren van slijmzwammen is niet eenvoudig. Sowieso is daarvoor de microscoop onontbeerlijk. Wie daarvan een specialisme maakt, wordt beloond met schoonheid in het klein. Bregtje Miedema heeft in 2020 veel aandacht besteed aan deze groep. Zelf zegt ze hierover:

Afgelopen jaar 2020 kwam ik diverse slijmzwammetjes tegen. Het determineren van dit kleine spul is een interessante uitdaging en een priegelwerkje. Het scheelt als het slijmzwammetje in groepen voorkomt, dan heb je ruim materiaal om te puzzelen. Soms vind je maar een paar vruchtlichaampjes en moet je zuinig zijn op je materiaal.

Voor de determinatie gebruik ik de twee delen van Les Myxomycètes van Poulain, Meyer en Bozonnet, het boek De Nederlandse Myxomyceten van Nannenga-Bremekamp en de informatie van het Myxomycetenproject op de website van het NMV.

Het lukt niet altijd om tot een zekere determinatie te komen en dan komt de wijsheid uit het zuiden van slijmzwammenexpert Hans van Hooff. Determinatie of controle vindt dan plaats aan de hand van foto’s en/of het opgestuurde slijmzwammetje.

Ga naar: