Menu

29 augustus 2020 - Eindelijk, boleten

(c) Sjoerd Greydanus

Zodra er regen is gevallen, kun je er zondermeer vanuit gaan, dat je in het Leeuwarder bos inktzwammen zult vinden.

De kleine zwerminktzwam (Coprinellus disseminatus) staat zelfs in de top vijf van meest gevonden soorten (foto 1). De grote viltinktzwam (Coprinellus domesticus) wordt slechts sporadisch gevonden, maar komt toch door het hele Leeuwarder bos verspreid voor (foto 2).

Zoals de naam al zegt, is de esdoornhoutknotszwam (Xylaria longipes) beperkt tot gedeelten waar de esdoorn staat. De esdoornknotszwam groeit bijna altijd op afgevallen takken of op de grond liggende stammen, vaak in groepjes, maar op gepaste afstand van elkaar. De wetenschappelijke naam verwijst naar de lange, smalle voet van de esdoornknotszwam (foto 3), één van de kenmerken waarmee hij zich onderscheidt van de houtknotszwam (Xylaria polymorpha).

Dankzij het vele dode hout blijft het Leeuwarder bos een paradijs voor korstzwammen. Ook tjdens deze excursie werden werden twee nieuwe korstzwammen aan de lijst toegevoegd, namelijk het fluwelig harskorstje (Peniophorella pubera) en de penseeltandjeszwam (Hyphodontia nespori). Beide soorten komen in Nederland algemeen voor, maar worden in Friesland zelden gemeld. Het kransbekerharskorstje (Peniophorella praetermissa) is al enkele malen in het Leeuwarder bos gevonden (foto 4).

Als mycoloog heb je vooral te maken met de concurrentie van slakken. Met name plaatjeszwammen lijken hoog op het menu van slakken te staan. Je springt dan ook een gat in de lucht, als blijkt, dat je een jonge paddenstoel eerder hebt ontdekt dan de slakken. Een jonge grauwgroene hertezwam (Pluteus salicinus) stond nog fris en fruitig op een stam, maar, gezien de her en der liggende schaarse resten van een steel of een hoed, was al duidelijk welke toekomst deze hertenzwam had (foto 5).

Gek genoeg werd enkele meters verderop wel een grote groep van boleten gevonden. Boleten behoren meestal tot de smakelijke paddenstoelen, maar deze hadden slechts weinig vraatsporen. Het was snel duidelijk dat de boleten tot de groep van de roodsteelfluweelboleten behoorden, een groep die recentelijk herzien is. Daarom is het altijd even puzzelen met welke je te maken hebt, maar de geringe blauwverkleuring en de oranje puntjes in de steelvoet maakten de puzzel niet al te moeilijk. De blozende fluweelboleet (Xerocomus declivitatum) is een algemene fluweelboleet die door geheel Friesland voorkomt (foto 6 en 7).

Enkele waargenomen soorten...

Statistiek
Kilometerhok: 181-581
Aantal soorten: 24
Nieuw voor kilometerhok: 8
Nieuw voor Leeuwarder bos: 4