Menu

Schijftrilkorstje (Achroomyces disciformis)

(c) Gosse Haga

Op 1 februari 2012 verscheen een natuurbericht over het schijftrilkorstje. De boodschap van het bericht was duidelijk: overal waar linde staat zou het schijftrilkorstje te vinden moeten zijn. Voor Gosse Haga reden om de proef op de som te nemen.

Op het moment dat hij het natuurbericht las, was hij in Gaasterland. In Elfbergen staat een monumentale linde, waaronder diverse afgewaaide takken lagen. Omdat het tijdens de vorstperiode was, kon hij het schijftrilkorstje niet op de takken ontdekken. Een mycoloog, echter, laat zich niet zo snel uit het veld slaan, oftewel, er werden een paar takken mee naar huis genomen en bij de composthoop neergelegd.

Naast oesterzwammen en shiitakes laten ook schijftrilkorstjes zich kennelijk gemakkelijk kweken, want een paar dagen later was de tak ermee bezaaid. Onder droge omstandigheden zijn de kleine zwammetjes verborgen onder de bast. Pas bij vochtig weer zwellen ze op om door de bast heen te breken. Het lijkt er dus inderdaad op, dat iedere linde het schijftrilkorstje op dode takken bij zich draagt.

Als iedereen onder lindes zoekt, zou het aantal vondsten van dit zwammetjes ook in Friesland wel eens spectaculair kunnen stijgen.

Zie ook:

(c) Gosse Haga

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Achroomyces disciformis per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Achroomyces disciformis
Nederlandse naam: Schijftrilkorstje
Friese naam: Skiiftrilkoarstke
Aantal meldingen: 37
Aantal kilometerhokken: 22
Eerste melding: 27-02-2012, 165-542, Elfbergen, Gaasterland
Laatste melding: 05-07-2023, 182-578, Leeuwarden, Leeuwarden en omgeving
Zeldzaamheidsklasse (Frl): vrij zeldzaam
In Fries basisregister: nee