Menu

Grasleemhoed (Agrocybe pediades)

(c) Sjoerd Greydanus

De grasleemhoed kan qua uiterlijk erg variabel zijn. De ring is daarbij wel het meest variërende kenmerk. De ene grasleemhoed heeft heeft een duidelijke ring aan de steel, de andere heeft geen ring en zelfs geen resten die aan een ring herinneren. De hoed kan variëren van donkergeel en bruinachtig tot zeer licht vuilgelig. Ook de grootte wil nog wel eens variëren. Meestal is de grasleemhoed enkele centimeters groot, maar soms kan hij ook tot tientallen centimeters uitgroeien.

De grasleemhoed groeit zowel in matige bemeste plantsoenen en parken als in schrale graslanden. In Friesland komt hij verspreid voor, maar de grasleemhoed lijkt de kleigebieden in het noordwesten enigszins te mijden.

Opvallend is de lange periode waarin de soort kan verschijnen. De eerste exemplaren verschijnen vaak al in april, en dan loopt de groeiperiode min of meer constant door tot aan eind november. Slechts bij uitzondering wordt de soort nog in de wintermaanden gezien. De grasleemhoed verschijnt meestal slechts alleen of met een paar exemplaren.

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Agrocybe pediades per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Agrocybe pediades
Nederlandse naam: Grasleemhoed
Friese naam: Gersliemhoed
Aantal meldingen: 184
Aantal kilometerhokken: 143
Eerste melding: 25-08-1945, , Ameland
Laatste melding: 15-10-2023, 213-552, Elsloo, Schapedobbe
Zeldzaamheidsklasse (Frl): algemeen
In Fries basisregister: nee