Menu

Aderig wasvlies (Ceraceomyces serpens)

ceraceomyces_serpens_001.jpg
(c) Sjoerd Greydanus

Als de omstandigheden voor de plaatjeszwammen nog te koud of te droog zijn, kunnen vaak op vochtig hout of plantenresten nog zwammen gevonden worden. Ook onder de schors blijven temperatuur en vochtomstandigheden vaak lang gunstig. Zo werd bij het oprapen van takjes een roze, hersenvormige korstzwam gevonden. In eerste instantie leek het een zeer jonge spekzwoerdzwam te zijn, maar toch werd hieraan getwijfeld, ook omdat het voor een spekzwoerdzwam erg vroeg in het seizoen was.

Omdat het determineren van korstzwammen specialistisch werk is en, als er relatief nog weinig ervaring mee is, het vier-ogen-principe hierbij zeker van nut kan zijn, werd de korstzwam bewaard voor de microscopiewerkgroep. Hier bleek, dat deze korstzwam microscopisch gezien weinig opvallende kenmerken had, zodat deze niet direct op naam kon worden gebracht. De mooi gevormde zwam werd dan ook voor verder onderzoek door Bregtje Miedema meegenomen.

Haar onderzoek bracht uiteindelijk uitsluitsel: de aderige wasvlies. De aderige wasvlies was tot dan toe niet uit Friesland bekend. In Drenthe is de aderige wasvlies een algemeen voorkomende korstzwam. Het kan daarom verwacht worden, dat deze soort vaker in Zuidoost-Friesland aangetroffen zal worden.

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Ceraceomyces serpens per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Ceraceomyces serpens
Nederlandse naam: Aderig wasvlies
Friese naam:
Aantal meldingen: 6
Aantal kilometerhokken: 5
Eerste melding: 01-12-2007, 224-554, Ravenswoud, Fochteloƫrveen
Laatste melding: 22-10-2022, 203-570, Drachten, Volkstuincomplex De Wrottersploech
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeldzaam
In Fries basisregister: nee