Menu

Rozerode knotszwam (Clavaria rosea)

(c) Rita Sikkema (1-3) & Sjoerd Greydanus (4-5)

Volgens de verspreidingsatlas werd de rozerode knotszwam in november 2020 voor de eerste keer in Nederland door Hannie Wijers op begraafplaats Heiderust in Rheden ontdekt. Pas drie jaar later werd deze knotszwam op een tweede plek aangetroffen, namelijk in het Fochtelooërveen. Beide vindplaatsen geven al aan, dat de rozerode knotszwam op schrale plekken groeit, en daar zijn er in Nederland niet veel meer van.

De rozerode knotszwam lijkt op deze plekken zich wel permanent gevestigd te hebben, want de vruchtlichamen verschijnen hier jaarlijks. In verse toestand is de rozerode knotszwam nauwelijks over het hoofd te zien, ook al is het een relatief kleine paddenstoel. De felroze kleur steekt scherp af tegen de omringende begroeiing. Naarmate de rozerode knotszwam ouder wordt, verbleekt hij, en bij droogte kan hij ook nog inelkaar schrompelen. Hij begint dan meer op verdorde grassprieten te lijken.

Vanwege zijn fraaie zachte kleuren en zijn zeldzaamheid is de rozerode knotszwam zondermeer een publiekstrekker, en je zou hopen, dat deze knotszwam zich op meer plekken wil gaan vestigen.

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Clavaria rosea per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Clavaria rosea
Nederlandse naam: Rozerode knotszwam
Friese naam: Blijreade gnodzeswam
Aantal meldingen: 3
Aantal kilometerhokken: 1
Eerste melding: 15-10-2023, 221-556, Ravenswoud, Fochteloërveen
Laatste melding: 22-06-2024, 221-556, Ravenswoud, Fochteloërveen
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: nee