Menu

Spechtinktzwam (Coprinopsis picacea)

(c) Joseph Pattiapon

In november 2014, toen Joseph Pattiapon nog snel even boodschappen wilde doen, zag hij vanuit zijn ooghoek in de bosjes een opvallende paddenstoel. Hij leek op een inktzwam, had de grootte van een geschubde inktzwam, maar de hoed was diepzwart gekleurd en bovendien bedekt met dikke witte vlokken. De boodschappen moesten maar even wachten, want hij ging eerst terug om de camera te halen en enkele foto's te maken. Met de foto's erbij was een determinatie niet al te lastig meer: het ging onmiskenbaar om de spechtinktzwam.

In Friesland is de spechtinktzwam nog steeds een unieke verschijning. Er is een waarneming in het Drents-Friese-Wold, maar omdat de vindplaats niet nauwkeurig is gespecificeerd, zou het exemplaar ook in Drenthe gevonden zijn. Verder zou volgens de Ecologisce Atlas van Paddenstoelen in Drenthe in 1990 nog een exemplaar in Friesland gevonden moeten zijn, maar deze wordt niet op de verspreidingsatlas vermeld.

De spechtinktzwam is gevonden in een bosjes met eiken waar Joseph Pattiapon vooral vliegenzwammen en boleten vindt. Volgens de literatuur komt de spechtinktzwam vooral in beukenbossen voor. Echter, de laatste jaren lijkt er een kentering te zijn. De spechtinktzwam breidt zich langzamerhand in Nederland uit, en komt daarbij ook voor op houtsnippers en in rommelbosjes. De spechtinktzwam kan vele jaren achtereen op eenzelfde plek verschijnen. In 2016 groeiden in het bosje weer enkele exemplaren.

(c) Joseph Pattiapon / Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Coprinopsis picacea per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Coprinopsis picacea
Nederlandse naam: Spechtinktzwam
Friese naam: Spjochtinketswam
Aantal meldingen: 12
Aantal kilometerhokken: 7
Eerste melding: 30-09-1951, , omgeving Appelscha
Laatste melding: 31-10-2023, 216-556, Oosterwolde, Dertienaprilstraat
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeldzaam
In Fries basisregister: Categorie 4 - Overige aandachtsoort