Menu

Donzige korstzwam (Cylindrobasidium laeve)

(c) Ben Engelen (1) & Sjoerd Greydanus (2-8)

De donzige korstzwam is één van de weinige korstzwammen die op het oog redelijk gemakkelijk te herkennen is en geen microscopische controle nodig heeft. De donzige schimmeldraden aan de rand van het huidkleurig tot bleekbruin vruchtlichaam in combinatie met barsten in het vruchtlichaam bij het uitdrogen maken deze korstzwam vrij onmiskenbaar.

Daarom is het aantal meldingen van de donzige korstzwam relatief hoog.

In Friesland komt de soort wijd verspreid voor, weliswaar met enkele concentraties in de gebieden waar mycologen actief zijn. De donzige korstzwam lijkt weinig eisen aan het milieu te stellen, en verwacht mag worden dat deze soort overal waar dood hout ligt voor kan komen.

Microscopisch valt de donzige korstzwam vooral op door een gebrek aan opvallende kenmerken. De sporen zijn ellipsoïd tot traanvormig, meten 8-10 x 4-5 micrometer en kunnen soms in groepjes van twee tot vier sporen zijn samengeklonterd. De cystiden zijn rechttoe-rechtaan, liggen meestal op dezelfde hoogte als de basidiën, maar kunnen soms ook erboven uitsteken.

De donzige korstzwam kan het hele jaar door aangetroffen worden. De meeste kans om deze soort te vinden is vanaf oktober tot en met maart.

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Cylindrobasidium laeve per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Cylindrobasidium laeve
Nederlandse naam: Donzige korstzwam
Friese naam: Dûnzige koarstzwam
Aantal meldingen: 301
Aantal kilometerhokken: 163
Eerste melding: 13-10-1984, 216-567, Vindplaats niet bekend (conversie IKC)
Laatste melding: 09-11-2024, 211-565, Wijnjewoude, Het Oude Bos
Zeldzaamheidsklasse (Frl): algemeen
In Fries basisregister: nee