Menu

Grote voorjaarsbekerzwam (Discina ancilis)

(c) Gosse Haga (1-2) & Sjoerd Greydanus (3-7)

De grote voorjaarsbekerzwam is in Nederland een zeer zeldzame paddenstoel die het zwaartepunt van de verspreiding in de Flevopolders heeft. Zoals de naam al aangeeft, verschijnt deze bekerzwam in het voorjaar, van april tot juni. De grote voorjaarsbekerzwam is gebonden aan naaldbos: hij groeit op rottend naaldhout, zowel op stammen en stronken als op ondergronds hout.

Het Nationaalpark Drents-Friese Wold bestaat nog steeds voor een groot deel uit percelen naaldbos. Om in deze uitgebreide arealen in 2011 de eerste vondst van Friesland te doen, mag gerust een voltreffer genoemd worden. Ook in het Drentse gedeelte van het Wold is deze soort aangetroffen, dus kennelijk heeft de grote voorjaarsbekerzwam hier zijn plekje gevonden.

Een decennium na de eerste vondst blijkt de grote voorjaarsbekerzwam zich in het Drents-Friese Wold sterk te hebben uitgebreid, en kan deze prachtige soort op verschillende plekken worden aangetroffen. In 2023 stonden er zelfs zulke grote exemplaren, dat de bekerzwam een publiekstrekker werd.

De grote voorjaarsbekerzwam onderscheidt zich op zicht van de overige bekerzwammen door de gevouwen plooien in het vruchtlichaam. De bekerzwam kan tot 15 centimeter groot worden. Als de grote voorjaarsbekerszwam op ondergronds hout groeit, heeft hij een wortelende steel.

(c) Gosse Haga

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Discina ancilis per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Discina ancilis
Nederlandse naam: Grote voorjaarsbekerzwam
Friese naam: Grutte maitiidkûmswam
Aantal meldingen: 7
Aantal kilometerhokken: 3
Eerste melding: 03-04-2011, 218-549, Appelscha, Drents-Friese Wold
Laatste melding: 29-04-2023, 218-549, Appelscha, Drents-Friese Wold
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: Categorie 4 - Overige aandachtsoort