Menu

Harde voorjaarssatijnzwam (Entoloma clypeatum)

(c) Sjoerd Greydanus

Met slechts een drietal meldingen per jaar kan de harde voorjaarssatijnzwam als een vrij zeldzame paddenstoel in Friesland beschouwd worden. De harde voorjaarssatijnzwam groeit in de nabijheid van bomen en struiken uit de rozenfamilie, zoals Prunus-soorten en appelbomen. Tevens moet de bodem enigszins kalkrijk zijn. Deze satijnzwam groeit dan ook vooral in tuinen, parken, fruitboomgaarden, en is misschien ook daardoor onttrokken aan het oog van mycologen, die nu eenmaal niet zomaar in tuinen en boomgaarden gaan rondstruinen.

De harde voorjaarssatijnzwam behoort tot de groep van stevige satijnzwammen. Naast zijn specifieke groeiplaats wordt de soort ook onderscheiden op basis van zijn fructificatieperiode die beperkt is tot laat april en begin juni, met het hoogtepunt in mei.

De harde voorjaarssatijnzwam is vooral in het zuidoosten van Friesland aangetroffen, met een concentratie van vindplaatsen in Drachten. Op de Waddeneilanden wordt de soort slechts weinig gemeld, alleen nog op Ameland en op Schiermonnikoog.

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Entoloma clypeatum per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Entoloma clypeatum
Nederlandse naam: Harde voorjaarssatijnzwam
Friese naam: Hurde maitiidssatijnswam
Aantal meldingen: 51
Aantal kilometerhokken: 37
Eerste melding: 16-05-1994, 202-570, Drachten, De Folgeren
Laatste melding: 05-10-2023, 180-555, Joure, Zwettepoel
Zeldzaamheidsklasse (Frl): vrij zeldzaam
In Fries basisregister: nee