Menu

Lilaroze satijnzwam (Entoloma lilacinoroseum)

entoloma_lilacinoroseum_001.jpg
(c) Marten en Immie Hunneman

Op donderdag 12 september 2019 ontdekten we, tijdens het grasmaaien, een bijzonder groepje paddenstoelen in ons gazon. Aangezien we een weekje op vakantie gingen, hadden we er vlug een paar foto’s van gemaakt en snel even naar de sporen gekeken. Volgens ons moest het gezien de roze tint van de lamellen een satijnzwam zijn en de vorm van de hoekige sporen bevestigde dit.

Het paddenstoeltje liet ons niet los in de vakantie en we hebben de meegenomen boeken maar eens doorgebladerd, echter nergens een aanknopingspunt te vinden. Bij thuiskomst bekeken we alle entoloma’s op de verspreidingsatlas, en daar vonden we een soort die als twee druppels water op onze gevonden soort leek, de lilaroze satijnzwam. Maar ja, dat is geen determineren en van dergelijke zeldzame satijnzwammen hebben wij niet de juiste literatuur.

Daarom stuurden we een mail met een foto van de vondst naar de graslandpaddenstoelendeskundige Eef Arnolds. Al gauw kregen we een berichtje terug dat het een interessante paddenstoel was. We hebben de satijnzwam naar hem toegebracht, en ontvingen daarna al snel de bevestiging, dat het inderdaad de lilaroze satijnzwam was.

De steriele lamelsnede met ongeveer flesvormige cystiden is opvallend en komt maar bij heel weinig satijnzwammen voor. Arnolds geeft aan dat het internationaal ook een zeer zeldzame soort is. Zo zie je maar dat je zelfs op je erf nog bijzonderheden kunt vinden. Veel dank gaat uit naar Eef Arnolds voor de snelle determinatie.

(c) Marten en Immie Hunneman

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Entoloma lilacinoroseum per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Entoloma lilacinoroseum
Nederlandse naam: Lilaroze satijnzwam
Friese naam: Ljochtpearsrôze satynswam
Aantal meldingen: 3
Aantal kilometerhokken: 1
Eerste melding: 12-09-2019, 200-556, Gorredijk, 't Weike 24
Laatste melding: 18-09-2020, 200-556, Gorredijk, De Leijen
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: Categorie 1 - Bedreigde soort met een sterke binding met Fryslân