Menu

Valse teervlekkenzwam (Ischnoderma resinosum)

(c) Anne Froukje Schotanus (1,4,5) & Gosse Haga (2,3,6)

Anne Froukje Schotanus en Cecile van der Leest, beiden zeer geïnteresseerd in paddenstoelen, vonden in Rijs een voor hun onbekende paddenstoel op een beukenstam. Het leek wel wat op een teervlekkenzwam (Ischnoderma benzoinum). Maar die groeit toch op naaldhout? Gosse Haga ging op onderzoek uit en concludeerde dat het ging om de valse teervlekkenzwam.

De valse teervlekkenzwam is een soort die pas in 2012 officieel in Nederland is vastgesteld. Vermoedelijk was hij daarvoor ook al in Nederland aanwezig, maar is hij niet als valse teervlekkenzwam onderkend. Een soort die de laatste jaren sterk in opmars is, doordat er veel dood beukenhout in bossen aanwezig is. Voor Friesland is het de eerste keer dat hij genoteerd kon worden.

Afgezien van de groeiplaats zijn de verschillen tussen beide soorten heel gering. Zo is het vruchtvlees van de valse teervlekkenzwam lichter van kleur dan dat van de teervlekkenzwam. Verder is hoed van de valse teervlekkenzwam dikker dan van de teervlekkenzwam (aan de rand). Bovendien is de hoed van de valse teervlekkenzwam donzig-korrelig en die van de teervlekkenzwam ruig en kort behaard.

Zie ook:

(c) Gosse Haga

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Ischnoderma resinosum per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Ischnoderma resinosum
Nederlandse naam: Valse teervlekkenzwam
Friese naam: Skyntarreplakswam
Aantal meldingen: 8
Aantal kilometerhokken: 3
Eerste melding: 16-10-2017, 162-541, Rijster bos
Laatste melding: 01-10-2023, 203-564, Olterterp, Lauswolt
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: nee