Menu

Blozende schijnridderzwam (Lepista martiorum)

(c) Marten en Immie Hunneman

Op 4 oktober 2017 vonden Immie en Marten Hunneman een paddenstoel in het Drents-Friese Wold, die zij nog niet eerder hadden gezien. In eerste instantie dachten ze aan iets van een zalmplaat vanwege de zachtroze kleur, maar bij nader inzien waren er te weinig aanknopingspunten voor dit idee.

Om andere inzichten op te doen is tegenwoordig vooral Facebook handig. Nadat ze de foto's op Facebook hadden geplaatst, reageerde Jan Knuiman uit Wageningen met de mededeling, dat het om de gemarmerde schijnridderzwam of om de blozende schijnridderzwam zou kunnen gaan. Vooral foto's van de blozende schijnridderzwam leken als twee druppels water op de gevonden exemplaren. Ook de standplaats kwam overeen met reeds bekende vindplaatsen van de soort, namelijk langs een schelpenfietspad in een gemengd bos.

Echter op basis van foto's kan een soort nooit met zekerheid gedetermineerd worden. Eef Arnolds en Rob Chrispijn meldden dat de sporengrootte bepalend is voor deze soort. De sporengrootte bleek overeen te komen met de sporenmaten in de literatuur, en daarmee werd de determinatie definitief bevestigd.

De blozende schijnridderzwam is een zeer zeldzame soort, met tot 2017 nog slechts een drietal vondsten in Nederland waarvan één in de omgeving van Wageningen en twee in Drenthe. Volgens Eef Arnolds is de blozende schijnridderzwam een soort die in Nederland een sterke vooruitgang laat zien, met al meerdere vondsten in 2017.

Dit werd een week later bevestigd, want opnieuw vonden Marten en Immie Hunneman de blozende schijnridderzwam, dit keer niet in Friesland, maar langs een schelpenfietspad in de omgeving van het Blauwe meer bij Smilde. De prachtig zachtroze gekleurde soort stond er op vier plekken te pronken, met totaal ongeveer 200 exemplaren.

(c) Marten Hunneman

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Lepista martiorum per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Lepista martiorum
Nederlandse naam: Blozende schijnridderzwam
Friese naam: Roaziche skynridderswam
Aantal meldingen: 4
Aantal kilometerhokken: 2
Eerste melding: 04-10-2017, 217-551, Appelscha, Drents-Friese Wold
Laatste melding: 17-11-2023, 217-551, Appelscha, Drents-Friese Wold
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: nee