Menu

Wortelende champignonparasol (Leucoagaricus barssii)

(c) Gosse Haga (1-3) & Bregtje Miedema (4)

Vanwege het 25-jarig jubileum ging in 2016 de werkgroep naar Ameland waar de Buurderduinen werden bezocht. Vanwege de voorafgaande lange periode van droogte was het aantal paddenstoelen in de duinen schaars. Des te opvallender waren daardoor het grote aantal, over de duinvallei verspreide grote paddenstoelen met hun rafelige, van wit tot bruin variërende hoed en de opvallende ring aan de steel. Was het een champignon? Nee, de plaatjes waren niet roze, laat staan dat ze bij ouder worden naar zwart verkleurden. Was het een parasolzwam? Dan zou de rafelige parasolzwam in aanmerking kunnen komen, maar ook daaraan werd getwijfeld. Zonder naam werd een exemplaar mee naar huis genomen.

Na verder (microscopisch) onderzoek kwam Bregtje Miedema tot de ontdekking, dat het hier ging om een champignonparasol. Het geslacht Leucoagaricus kenmerkt zich door de afwezigheid van gespen aan de hyfen. De wortelende champignonparasol is dan macroscopisch vooral herkenbaar aan de taps toelopende, wortelende steel.

De wortelende champignonparasol komt in Nederland vooral in de duinen langs de kust voor. Het is een soort van open, vegetatierijke duinvalleien. De soort komt langs de gehele kust van Noord-Holland en Zuid-Holland voor, en is opvallend afwezig op de Friese Waddeneilanden. Misschien dat een gerichtere inventarisatie naar deze soort op de Waddeneilanden meer meldingen zouden kunnen opleveren.

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Leucoagaricus barssii per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Leucoagaricus barssii
Nederlandse naam: Wortelende champignonparasol
Friese naam: Woarteljende champignoneparasol
Aantal meldingen: 1
Aantal kilometerhokken: 1
Eerste melding: 08-10-2016, 184-608, Ameland, Buurderduinen
Laatste melding: 08-10-2016, 184-608, Ameland, Buurderduinen
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: Categorie 4 - Overige aandachtsoort