Menu

Goudgele plooiparasol (Leucocoprinus birnbaumii)

(c) Frans Ozinga

In mei 2019 kreeg ik een prachtig gele paddenstoel aangeboden met de vraag, wat voor moois zo maar thuis bij een hertshoornvaren in de bloempot kon zijn beland. Het bleek de goudgele plooiparasol te zijn, een saprofiet die oorspronkelijk uit de tropen komt en bij ons zich manifesteert op potgrond in bloempotten en kassen. Wat een prachtige gele kleur.

Het is vaak niet te zeggen, uit welk gebied de soort precies afkomstig is en hoe hij naar ons land is gekomen. Uit alle provincies zijn meldingen gedaan, en ook uit Friesland is deze fraaie soort sinds 1994 bekend. Wellicht dat hij veel vaker voorkomt dan we denken, maar niet iedereen zal bij waarneming er melding van maken.

Er zijn meer Leucocoprinus-soorten die zich bij ons prima thuis voelen in bloempotten, zoals de zwavelgele plooiparasol (Leucocoprinus straminellus). Deze zou misschien verward kunnen worden met de goudgele plooiparasol; beide zijn geel, maar microscopisch onderzoek laat duidelijk verschil in sporenmaten zien. De sporenmaten van het aangeleverde exemplaar waren (8.2) 8.8 – 10.6 (12.4) x (5.5) 7.0-7.7 µm, passend bij de goudgele plooiparasol.

(c) Frans Ozinga

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Leucocoprinus birnbaumii per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Leucocoprinus birnbaumii
Nederlandse naam: Goudgele plooiparasol
Friese naam: Goudgiele parasolswam
Aantal meldingen: 12
Aantal kilometerhokken: 12
Eerste melding: 07-08-1994, 201-70, Drachten, de Folgeren
Laatste melding: 28-08-2022, 201-567, Drachten, De Drait
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeldzaam
In Fries basisregister: nee