Menu

Buxusrotondezwammetje (Microthyrium macrosporum)

(c) Frans Ozinga

Geïnspireerd door het uitpluizen van paddenstoelen op hulstbladeren, deed ik ook een greep onder de buxushaag bij mij in de tuin. Daar zou het buxusrotondezwammetje zich best eens schuil kunnen houden. De kleine zwarte vruchtlichaampjes op de oude buxusblaadjes waren hoopgevend.

Maar hoe kreeg ik dat spul van 0.1-0.2 mm een beetje fatsoenlijk onder microscoop. Eigenlijk viel dat reuze mee, want de schijfjes lieten zich gemakkelijk met een puntig pincet van de blaadjes schuiven; ze liggen dus op en niet in het blad. De rotonde was gauw gevonden, en met de korte, 4-sporige asci en de enkelvoudig gesepteerde sporen waarvan alleen de grootste cel oliedruppels bevat, was deze puzzel sneller opgelost dan gedacht. De maten van de sporen waren: 13.0–17.6 x 3.7-4.9 µm, conform de maat die in de literatuur wordt gegeven.

Het buxusrotondezwammetje is in Nederland in het algemeen en in Friesland in het bijzonder nog weinig gemeld. Als deze soort bekender wordt, zal ongetwijfeld het aantal meldingen snel toenemen.

(c) Frans Ozinga

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Microthyrium macrosporum per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Microthyrium macrosporum
Nederlandse naam: Buxusrotondezwammetje
Friese naam: Buxusrotondeswamke
Aantal meldingen: 3
Aantal kilometerhokken: 3
Eerste melding: 01-04-2018, 171-606, Ameland, Hollum
Laatste melding: 18-06-2019, 182-554, Joure, Joure
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: nee