Menu

Zeedenmycena (Mycena seynesii)

mycena_seynesii_001.jpg
(c) Frans Ozinga

Wie vaak op Texel verblijft , neemt vaak grote dennenappels als vakantietrofeeën mee naar huis. Een paar van die grote jongens in een schaal doen het als decoratie heel mooi natuurlijk. En nog mooier is het, als er opeens paddenstoelen op gaan groeien. Het substraat is onmiskenbaar en daarom is de naam weer gemakkelijk gegeven: de zeedenmycena. Voor de zekerheid kijk je nog naar de lamelsnedes; inderdaad, de kenmerkende purperkleurige snede is overduidelijk aanwezig.

Het blijft merkwaardig, dat je de zeedenmycena scoort op een plek waar nog nooit een zeeden heeft gestaan. In mycologische termen wordt dit kweek genoemd: het meenemen van substraat naar huis of naar een andere geschikte plaats, en dan proberen om er paddenstoelen op te laten groeien. Het blijft natuurlijk de vraag of het mycelium van de zeedenmycena al in de dennenappel aanwezig was of dat sporen de zeedenappel in Joure hebben opgespoord!

Zoals de naam al aangeeft is de zeedenmycena aan de zeeden gebonden. In Friesland komt deze fraaie paddenstoel dan ook voornamelijk op de Waddeneilanden voor en is daar in de zeedenaanplant vrij algemeen. Ook in Appelscha is deze soort aangetroffen, en zelfs in Gorredijk.

(c) Frans Ozinga

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Mycena seynesii per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Mycena seynesii
Nederlandse naam: Zeedenmycena
Friese naam: Seedinskermke
Aantal meldingen: 46
Aantal kilometerhokken: 31
Eerste melding: 18-10-1976, 127-587, Vieland
Laatste melding: 13-09-2022, 146-600, Terschelling, Duinen Hee
Zeldzaamheidsklasse (Frl): vrij zeldzaam
In Fries basisregister: Categorie 4 - Overige aandachtsoort