Menu

Roze peutermycena (Mycena smithiana)

mycena_smithiana_001.jpg
(c) Ben Engelen

Een toevalstreffer, zo zou je de tweede Friese vondst van de roze peutermycena in het Leeuwarder bos wel kunnen noemen. Ben Engelen was bezig met het fotograferen van enkele ascomyceten, toen hij, bij het wegschuiven van eikenbladeren, opeens een groepje minieme roze paddenstoeltjes zag.

Het was bijna zeker dat het om een mycena ging. Er zijn enkele mycena's die een voorkeur voor afgevallen bladeren hebben. De witte eikenbladmycena (Witte eikenbladmycena) groeit voornamelijk op eikenblad, maar zoals de Nederlandse naam al zegt, is deze wit. De kleur van de gevonden zwammetjes kon allesbehalve een verkleuring genoemd worden, en dus moest thuis in de boeken gekeken worden.

Gelukkig was daarbij geen microscopie nodig. De pietepeuterige afmeting, de roze kleur en de groei in groepje op eikenbladeren maken deze soort onmiskenbaar. De roze peutermycena groeit onzichtbaar in de strooisellaag, vandaar dat deze ook pas bij het rommelen in de strooisellaag tevoorschijn komt. In Friesland zijn er nog slechts twee meldingen, maar in Groningen en Drenthe zijn er meer vindplaatsen bekend. Ongetwijfeld zal het aantal meldingen in Friesland toenemen, als er gericht naar gezocht wordt tussen de half vergane eikenbladeren.

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Mycena smithiana per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Mycena smithiana
Nederlandse naam: Roze peutermycena
Friese naam: Blijread pjutskermke
Aantal meldingen: 2
Aantal kilometerhokken: 2
Eerste melding: 19-10-1957, 156-603, Terschelling, Terschelling (eiland - conversie IKC)
Laatste melding: 15-02-2020, 181-581, Leeuwarden, Leeuwarder bos
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: Categorie 4 - Overige aandachtsoort