Menu

Kastanje-inktzwam (Parasola auricoma)

(c) Joop Leertouwer (1) & Sjoerd Greydanus (2-6)

De kastanje-inktzwam wordt in Friesland zelden gemeld. De kastanje-inktzwam komt voornamelijk op houtsnippers voor, en wordt dus het meest aangetroffen in parken en tuinen waarvan de paden met houtsnippers zijn bedekt.

Hoewel ook in Friesland houtsnippers jarenlang over paden zijn verstrooid, is de soort toch relatief weinig gemeld, voor 2000 slechts drie keer, en daarna nog in 2000 en in 2003. Het heeft daarna dus een decennium geduurd, voordat de soort weer is gemeld.

Op 19 mei 2013 vond Joop Leertouwer de kastanje-inktzwam op een snipperpad op de Rooms-Katholieke begraafplaats in Harlingen. De in het oog springende exemplaren hadden een uitgespreide, sterk gegroefd-geplooide hoed. Hoeden van oudere exemplaren groeien op deze manier uit. In paddenstoelengidsen worden vaak de jonge exemplaren afgebeeld, waardoor het erg lastig kan zijn zulke oudere exemplaren op naam te brengen. Jonge exemplaren hebben een goud-roodbruine hoed die dadel- tot vingerhoedvormig is.

De kastanje-inktzwam blijkt standvastig; ieder jaar kan hij op deze plek gevonden worden. Sinds 2013 is hij alleen nog in een tuin in Sint Jacobiparochie gevonden. Ofwel, het lijkt een soort te zijn met een voorkeur voor kleigrond.

De kastanje-inktzwam hoort tot een groep van inktzwammen zonder velum op de hoed. De kastanje-inktzwam onderscheidt zich binnen deze groep door de bruine setae in de hoed.

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Parasola auricoma per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Parasola auricoma
Nederlandse naam: Kastanje-inktzwam
Friese naam: Kastanje-inketswam
Aantal meldingen: 19
Aantal kilometerhokken: 13
Eerste melding: 02-11-1976, 131-588, Vlieland
Laatste melding: 23-09-2023, 204-570, Drachten, Volkstuincomplex De Wrottersploech
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeldzaam
In Fries basisregister: nee