Menu

Vossenkeutelpenseelschimmel (Penicillium vulpinum)

penicillium_vulpinum_001.jpg
(c) Marten en Immie Hunneman

Op 31 oktober 2018 vonden we bij het Canadameer te Appelscha een bijzonder zwammetje. In eerste instantie dachten we even aan vogelveerzwam op een braakbal. Toen we beter gingen kijken, zagen we al redelijk gauw dat het geen braakbal was, maar dierlijke mest. Omdat de keutel op een punt uitliep, was het bijna zeker vossenstront.

Op de website van de Nederlandse Mycologische Vereniging hadden we in de rubriek 'Paddenstoel van de maand' zoiets gezien, zo herinnerden we ons. ’s Avonds maar eens even kijken op de site en inderdaad, in januari 2017 staat deze soort op de website als Penicillium vulpinum.

In de rubriek wordt vermeld, dat deze soort in 2013 voor het eerst door Gerben Winkel gevonden is. Het duurde tot 2016 voordat Luciën Rommelaars er een naam bij vond. Hij had de soort op een Franse website over schimmels ontdekt.

Voor deze schimmel zou in de vossenstront duidelijk herkenbare onverteerde maiskorrels moeten zitten, maar wij hebben daar niet opgelet en hebben dit dus niet kunnen constateren.

Penseelschimmels behoren tot de lagere soorten schimmel, en worden niet betrokken in het verspreidingsonderzoek naar paddenstoelen. Vandaar dat over de verspreiding van deze soort weinig tot niets bekend is. Toch, gezien het aantal vossen en de vele maispercelen in Friesland, zou je deze schimmel wel vaker moeten kunnen vinden. Let er eens op.

(c) Marten en Immie Hunneman

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Penicillium vulpinum per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Penicillium vulpinum
Nederlandse naam: Vossenkeutelpenseelschimmel
Friese naam:
Aantal meldingen: 1
Aantal kilometerhokken: 1
Eerste melding: 31-10-2018, 215-550, Appelscha, Drents-Friese Wold
Laatste melding: 31-10-2018, 215-550, Appelscha, Drents-Friese Wold
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeer zeldzaam
In Fries basisregister: nee