Menu

Grauwviolette schorszwam (Peniophora violaceolivida)

peniophora_violaceolivida_001.jpg
(c) Frans Ozinga

Op een tweeëneenhalve centimeter dikke klimoptak vond ik een grijze korstzwam die door de droogte in kleine blokjes was opgebroken. Ik had eens gelezen, dat dit patroon van kleine scheurtjes vooral bij de asgrauwe schorszwam (Peniophora cinerea) voorkomt, omdat deze korstzwam geen sterke horizontaal liggende hyfen als ondergrond heeft. Na het meten van de sporen (gemiddeld van 7.6 x 3 µm) leek ik er wel uit. De sporenmaat kwam overeen, dus de asgrauwe schorszwam.

Maar ik was bij het zoeken naar sporen nog wat anders tegengekomen, nl. gloeocystiden (gemiddeld 78 x 10.2 µm), cystiden met een wat geelachtige inhoud. De asgrauwe korstzwam heeft allesbehalve gloeocystiden. Deze blijken kenmerkend te zijn voor de grauwviolette schorszwam (Peniophora violaceolivida).

De grauwviolette schorszwam is dus de dubbelganger van de veel algemenere asgrauwe schorszwam. In Friesland is de soort tot nu toe het meest op de Waddeneilanden, met name Vlieland aangetroffen. Van de meldingen van de asgrauwe schorszwam is niet duidelijk hoeveel er daadwerkelijk microscopisch gecontroleerd zijn. Het is dus mogelijk, dat een grauwachtige korstzwam met barstjes te gemakkelijk als asgrauwe schorszwam is opgegeven, en dat de grauwviolette schorszwam misschien toch vaker voorkomt.

Zie ook:

(c) Frans Ozinga

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Peniophora violaceolivida per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Peniophora violaceolivida
Nederlandse naam: Grauwviolette schorszwam
Friese naam: Skierfiolette koarstswam
Aantal meldingen: 6
Aantal kilometerhokken: 6
Eerste melding: 14-11-1999, 205-610, Schiermonnikoog
Laatste melding: 05-03-2019, 184-553, Joure, Wildehornstersingel
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeldzaam
In Fries basisregister: nee