Menu

Goudhoed (Phaeolepiota aurea)

(c) Sjoerd Greydanus

Aan de goudhoed is alles zo opvallend, dat iedereen op het eerste gezicht onder de indruk raakt en vol bewondering naar de forse paddenstoelen kijkt. Het reusachtige van deze paddenstoel wordt nog eens extra benadrukt, doordat de goudhoed dicht op elkaar in grote groepen groeit. De goudhoed begint als een een soort rechte pilaar met opvallende plooien onderaan de gesloten hoed. Als de paddenstoel verder groeit en de hoed open gaat, blijft een brede ring achter op de steel. De goudgele kleur van de hoed maakt het fraaie plaatje compleet.

In Friesland is de soort pas sinds 2015 bekend. In 2018 is er nog een melding, en pas vanaf 2020 lijkt de soort zich definitief in Friesland gevestigd te hebben, want dan wordt de soort op verschillende plekken gemeld. De goudhoed lijkt een voorkeur te hebben voor stikstofrijke plekken. Hij wordt vaak in tuinen of op plekken met brandnetel aangetroffen.

Tot nu toe is ook opvallend, dat de goudhoed een relatief korte fructificatieperiode heeft. De soort lijkt vooral in oktober te worden gezien.

Waarschijnlijk is de goudhoed in Friesland niet meer te stoppen, en wordt deze soort ook in Friesland algemeen.

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Phaeolepiota aurea per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Phaeolepiota aurea
Nederlandse naam: Goudhoed
Friese naam: Goudhoed
Aantal meldingen: 14
Aantal kilometerhokken: 14
Eerste melding: 05-10-2015, 218-549, Appelscha, Drents-Friese Wold
Laatste melding: 17-11-2023, 192-551, Oranjewoud, Lollius Ademalaan
Zeldzaamheidsklasse (Frl): vrij zeldzaam
In Fries basisregister: nee