Menu

Oranje oesterzwam (Phyllotopsis nidulans)

(c) Frans Ozinga

Op 9 november 2017 vond Frans Ozinga in het zuidoostelijke deel van het Katlijker Schar een paar mooie exemplaren van de oranje oesterzwam op een ontschorste, niet meer herkenbare stam (waarschijnlijk een oude beuk). In 2016 was in het Katlijker Schar ook al een oranje oesterzwam gevonden, maar dan in een ander gedeelte.

De oranje oesterzwam is dankzij zijn prachtige "Nederlandse" kleur een opvallende verschijning die nauwelijks over het hoofd te zien is. Hij heeft zijn Nederlandse naam aan zijn oestervormig uiterlijk te danken. Met een korte zijdelingse steel is hij aan het substraat verbonden. De oranje oesterzwam behoort niet tot hetzelfde geslacht als de gewone oesterzwam (Pleurotus ostreatus). Zo heeft de oranje oesterzwam een roze sporee en het geslacht van de gewone oesterzwam een witte sporee.

De oranje oesterzwam is pas sinds 2007 in Nederland bekend. De soort komt vooral in Noord-Amerika voor. Het lijkt erop, dat de oranje oesterzwam zich langzamerhand in Nederland uitbreidt, en waarschijnlijk zal het niet lang duren, voordat de oranje oesterzwam ook op andere plekken in Friesland gevonden wordt.

(c) Frans Ozinga & Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Phyllotopsis nidulans per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Phyllotopsis nidulans
Nederlandse naam: Oranje oesterzwam
Friese naam: Oranje oesterswam
Aantal meldingen: 23
Aantal kilometerhokken: 17
Eerste melding: 21-11-2016, 198-550, Katlijk, Het Katlijker Schar
Laatste melding: 27-02-2023, 194-551, Oranjewoud, Tuymelaarsbos
Zeldzaamheidsklasse (Frl): vrij zeldzaam
In Fries basisregister: nee