Menu

Gele aderhertenzwam (Pluteus chrysophaeus)

(c) Joop Leertouwer (1-2) & Sjoerd Greydanus (3-5)

De gele hertenzwam lijkt er alles aan te willen doen om ontdekt te worden. Zijn felgele kleur steekt helder af tegen het donkere hout waarop deze paddenstoel groeit.

Toch moet je bij deze schoonheid opletten, want er is een geelgekleurde dubbelganger. Ook de goudgele hertenzwam (Pluteus leoninus) valt door zijn gele kleur sterk op.

Het gemakkelijkste onderscheid tussen beide soorten is de hoedhuid. De hoedhuid van de gele hertenzwam is mede opgebouwd uit ronde tot peervormige elementen. Die van de goudgele hertenzwam bestaat enkele uit langgerekte hyfen.

Qua uiterlijk is in het algemeen de gele aderhertenzwam kleiner dan de goudgele hertenzwam en oogt de steel veel witter.

De gele aderhertenzwam is in Friesland nog een zeldzame paddenstoelen. Opmerkelijk is, dat de soort in twee verschillende eendenkooien is aangetroffen. In beide gevallen groeide de soort op stronken van es. De gele aderhertenzwam heeft een voorkeur voor es. Aangezien veel essen vanwege de essentaksterfte gekapt zijn, is te verwachten, dat deze fraaie hertenzwam vaker op achtergebleven stronken zal worden aangetroffen.

Zie ook:

(c) Sjoerd Greydanus

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Pluteus chrysophaeus per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Pluteus chrysophaeus
Nederlandse naam: Gele aderhertenzwam
Friese naam: Giele ierharteswam
Aantal meldingen: 5
Aantal kilometerhokken: 4
Eerste melding: 01-10-1932, , omgeving Leeuwarden
Laatste melding: 21-10-2023, 192-600, Ternaard, Eendenkooi
Zeldzaamheidsklasse (Frl): zeldzaam
In Fries basisregister: nee