Menu

Brandnetel-zeggeroest (Puccinia urticata)

(c) Frans Ozinga

In de Boksleatpolder bij Snikzwaag vond Frans Ozinga een oranjerode roest op grote brandnetel (Urtica dioica), die op bladeren, stengels en bladstelen sterke zwellingen en vergroeiingen veroorzaakt.

De gele kroontjes produceren in deze fase aeciosporen die later door de wind worden verspreid en in dit geval verschillende zeggesoorten kunnen infecteren.

Vandaar dat de gevonden schimmel brandnetel-zeggeroest wordt genoemd. De verschillende aantastingen zorgen voor een prachtig kleurenpallet.

De meeste roesten moeten microscopisch gecontroleerd worden. Ook deze. Toch lijkt op basis van de plant waarop de roest is aangetroffen, een zekere determinatie al mogelijk te zijn. Op brandnetel zijn er dan twee mogelijkheden: er is een soort die geen zwellingen of vervormingen veroorzaakt en er is een soort die wél zwellingen op bladstelen en stengels laat zien.

In het laatste geval gaat het dus om de brandnetel-zeggeroest. Het is natuurlijk altijd geruststellend, wanneer blijkt, dat de maten van de waargenomen aeciosporen daarmee overeenkomen.

De brandnetel-zeggeroest is een algemene soort in Friesland, die in vooral van maart tot en met juli gevonden kan worden.

(c) Frans Ozinga

Verspreidingskaart


Periodiciteit

Het aantal meldingen van Puccinia urticata per decade (periode van tien dagen) vanaf 1980.

ID-kaart
Wetenschappelijke naam: Puccinia urticata
Nederlandse naam: Brandnetel-zeggeroest
Friese naam:
Aantal meldingen: 50
Aantal kilometerhokken: 49
Eerste melding: 06-04-2014, 205-585, Buitenpost, De Kruidhof
Laatste melding: 14-06-2023, 194-579, Burgum, Burgum - binnen bebouwde kom
Zeldzaamheidsklasse (Frl): algemeen
In Fries basisregister: nee